Tähtäimessä: 160-neliöinen valubetoniharkkotalo jyrkkään rinteeseen. Pääsisäänkäynti ylärinteestä, huoneita kuusi.

lauantai 22. toukokuuta 2010

Valu nro 1.



Heh, vai meni edellinen kuva väärinpäin. Mistä lie johtui.



Raudoituksia korjattiin se mitä voitiin rakennesuunnittelijan antamilla ohjeilla. Rakennesuunnittelija tuli tyytyväiseksi ja siinä samalla minäkin. Toi suunnittelija kun on mun ehdoton luottopakki tässä vaiheessa. Pitääkin lisätä suositus-listaan joskus kun jaksaa.

Vaakarautoja hiukka porattiin päistä lisää ja pystyyn tehtiin lisätapitus sisäpuolelle anturaan. Nytte saatin lujuuslaskennat taas semmoisiksi ettei harkot valu kylpyammeeseen maanpaineen vuoksi. Jatkossa poitsut sit osaa raudoittaa joten voinen näin rakennuttajan ominaisuudessa hakea jotain eu-rakentajakoulutustukea.

Urakoitsija hankki lisävahvistuksia valuun, pari toisessa kohteessa heilunutta ukkoa, jotka siis on tehneet lammia aikaisemminkin. Selkeesti niillä olikin enemmän näkemystä ja jälki oli parempaa.

Silti tuolta eu-rahastosta voinee lähettää osuuden myös noista, koska jätkät ei meinanneet vibrata valua ollenkaan. Ei kuulemma ennenkään oo vibranneet, koska se lyö kiven irti eristeestä ja ku betoni on niin notkeaa että se menee jokapaikkaan. Heidän kokemus näkyi ehkä eniten vastaansanomisen vakuuttavuudessa, mutta kyllä ne pienen keskustelun jälkeen tarttui vasta paketista otettuun vibraansa ja pöristelivät koko tönön ympäri. Betonipinta ihan oikeaoppisesti laski vähäsen, joten toivottavasti nämä tyypit vibraavat jatkossa kaikki tulevat lammitalot.

Toinen lammin painottama juttu valussa on kastelu ja senkin hoidin itse. Kyllähän ne hiukan kasteli, mutta en usko sen olleen riittävä ja siksi tartuin itse letkuun. Myös valun yläpinnan siivouksen vesisuihkulla tein itse. Tyypit vaan valoi harkot hiukan liian täyteen (lammi suosittelee valun jättämistä ylimmän harkon puoliväliin) joten jouduin letkuttamaan hiukka sitä betoniakin pois. Ei reppanat muuten olisi saaneet seuraavan varvin vaakateräksiä millään mahtumaan.

Tänään tehtiin ensimmäisiä täyttöjä. Eli sisäpuolelle nosteltiin hiekkaa, niin onnistuu uusien harkkovarvien nostelu vähän paremmin. Kivasti ne on harkkopinot vähentyneet. Ontelolaattoja urakoitsija toivoi paikalle 28.5. perjantaina, mutta oli sen verran kiirettä sielläkin, että aika saatiin vasta 7.6. Mikä on mun mielestä ihan hyvä, eivätpä ainakaan kiireen vuoksi tee virheitä. Seuraavaa harkkokuormaa tahtoi sitten heti ton jälkeen, mutta mun laskelmien mukaan harkkoja tarvitaan kyllä jo ennen tuota ontelolaattatoimitusta. On nimittäin sen verran vähissä jo harkot, eikä seinää ole kuin 10cm - 30cm yli valmiin lattiapinnan. Tekee siis noin puoltoistametriä harkkoseinää yhteensä tähän mennessä (140 - 160 cm). Vielä pitäis siis 250cm - 270cm saada seinää nousemaan ennenkuin ontelot voi tulla ja harkoista on mielestäni jo puolet mennyt.

No, täytyy maanantaina kysyä urakoitsijalta, että onko hänen laskuissaan erilaiset arvot. Nopeasti aikovat kuitenkin homman tehdä, koska edelleen ovat sitä mieltä että vesikattoa voi tehdä kesä-heinäkuun vaihteessa. Kuulin just läheiseltä Lammi-kivitaloasukkaalta, että heillä aloitettiin rakentaminen suunnilleen samoihin aikoihin, ehkä hiukan aikaisemminkin, eli huhtikuussa ja vesikate päästiin laittamaan tammikuussa. Siellä olikin vain yks palkattu ukko ja sit rakennuttaja oli itse apumiehenä. Toivottavasti meillä aikataulu pitää. Pitäis vaan osata visioida hiukan pidemmälle tulevaan, että osaisi ajoissa olla liikkeellä. Nyt on noiden ontelolaattojen lisäksi haasteena löytää rakennustelineitä vuokralle. Kaikki myy eijoota. Urakoitsija puheli että voivat he rakentaa puusta telineet, kunhan hankin lisää kakkosnelosta. Mä vaan "vastuullisena" oon liemessä jos he tekevät yli 2m korkeat telineet ja siellä sattuu jokin vahinko. Mun pitäis kuulemma osata huolehtia tämmöisistäkin. Onneksi vastaava mestari osaa antaa vihjeitä. En mä vaan oikeesti tietä mitä teen jos telineitä ei löydy ja sen vuoksi uhkaa työmaa seisahtaa. Vuokraiskohan virolaisfirmat telineitä Suomeen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti